De vriendjes van juf Nancy en Jules zijn...

De dierenvriendjes in de klas zijn :
Elias, Kamiel, Louis-Alexander, Janne, Jules, Wannes, Jozef, Thibaut, Yuna, Pepijn, Emely, Brighten, Roel, Lorenze-Ilyan, Johannes, Lucas, Lumen, Jana, Johannes en Alexander.







Heen- en weerbriefje

23/06/2017

Beste ouders,

Het is nauwelijks te geloven maar hier is nu ons laatste briefje van dit schooljaar.

Een schooljaar dat voorbij gevlogen is met een heel leuk jaarthema : iedereen telt mee. Op wiskundig vlak zijn we dan ook heel wat wijzer geworden. Maar ook op alle andere vlakken zag ik al mijn kleine schatjes enorm evolueren. Wat ben ik blij met mijn prachtige job waaruit ik toch zoveel voldoening mag halen. Volgende week wordt een weekje van afronden.

Genieten van de leukste verhaaltjes, samen zingen van onze favoriete liedjes, spelen met het speelgoed dat we het allerleukste vonden, veel knuffelen, gezellige praatjes slaan ,… kortom volop genieten van onze laatste momenten in dat eerste kleuterklasje. We mogen dan ook allemaal een plastiekzak meebrengen om onze werkjes in mee te nemen.

Wat staat er ons ook nog te wachten :

- Maandag vieren van de jarigen in juli : Brighten en Thibaut en de klaspop Jules

- Dinsdag vieren van de jarigen in augustus : Pepijn, Roel en Janne. EN FRIETJESDAG!!!

- Woensdag : integratiemoment ( we komen te weten wie onze volgende juf wordt en bij welke vriendjes we nog in de klas zullen zitten. SPANNEND)

- Donderdagnamiddag : afscheid van onze vriendjes van de derde kleuterklas.

- Vrijdag afscheid nemen met een dikke knuffel en elkaar een goede vakantie wensen.

Op vrijdag mogen de kindjes afgehaald worden vanaf 10:00 maar ze mogen ook blijven tot 11:45 (of in de naschoolse opvang tot 16:00 maar dan wel vooraf inschrijven bij juf Dorine )

Jullie mogen zeker nog een fruitje meegeven dat we dan nog samen opeten om 9:30. Daarna spelen we buiten op de speelplaats, in de zandbak of in de speeltuin.

Misschien wel handig voor mij als jullie laten weten wanneer jullie schatje ongeveer zou afgehaald worden. Dan kan ik hem/ haar ook gerust stellen als hij vriendjes/vriendinnetjes vroeger ziet vertrekken.

Ik kom mijn kindje halen rond ± ……………………

Ziezo, toch nog een hele boterham.

Fijn weekend en tot maandag,

Groetjes, juf Nancy

zaterdag 28 november 2015

Sinterklaas en zwarte piet komen weldra op bezoek.

Deze week was het eindelijk zover : het thema : Sinterklaas en zwarte piet komen weldra op bezoek stond centraal. Het begon maandag al toen de juf kleertjes meehad van toen de Sint nog een klein "Sintje" was. Ook van een klein zwarte pietje had de juf kledij meegebracht. Wij mochten het eens passen maar we moesten wel beloven om er voorzichtig mee om te gaan. Wie durfde iets passen??? Luna durfde als eerste de prachtige ring met echte diamant van de Sint op haar vinger steken.
Leon durfde de kazuifel aandoen. Wel een vreemde mantel hoor, er zitten geen mouwen in daarom noemen we hem kazuifel.

Miro voelde zich op en top in de tabberd.

Febe kreeg de stola om haar hals.

En Warre zijn oogjes blonken onder de mijter.

Tenslotte kreeg Miro eens alle kleertjes aan en benoemden wij nog eens alles met de juiste namen. Wat hadden we weer veel woordjes bijgeleerd.

En toen werd alles van zwarte piet bestudeerd.
Babette kreeg de zak over haar schouders. Wat de zak is voor zwarte piet heel belangrijk, hoe moet hij anders alle  pakjes dragen?

Rüiz pastte precies in de broek en trui.

En Lucie kreeg de kraag om haar hals.

Marit was maar al te trots toen ze de pietenpet of pietenmuts op haar hoofd kreeg.

Uiteindelijk waren Miro en Rüiz helemaal verkleed en was het dolle pret.

 
Daarna was het tijd om zelf een mijter te gaan maken. De scheurtechniek werd aangeleerd of verder ingeoefend.

Gele snippers voor het kruis en rode snippers voor de mijter.




In godsdienst kregen we te horen dat Sinterklaas heel erg opkeek naar Jezus. In het Bijbelverhaal : Jezus de kindervriend hoorden we dat. Nu konden we begrijpen waarom er op de kledij van Sint allemaal kruisjes staan.
 
De juf had ook een pakjesboot en een pakjeshuis meegebracht waar we maar al te graag meespeelden. Onze taal werd dan ook gestimuleerd.
 


 
En we kregen ook Sinten en pietjes die we zelf mochten aankleden. Wel goed kijken want de juiste mijter moest bij de juiste kazuifel passen.
 

Ook een kleefpuzzel van de sint konden we niet laten liggen.
 

 
Onze juf was dinsdag niet op school ( opfrissing EHBO) maar juf Tina kwam haar vervangen. De inlegpuzzels zijn voorgoed in de kast opgeborgen en de aanlegpuzzels zijn uit de kast gekomen. We begonnen gemakkelijk maar het wordt alsmaar moeilijker want de stukjes zullen al snel in aantal vermeerderen.



In de namiddag kwam juf Bénédicte langs voor schrijfdans. Deze keer maakten we pannenkoeken voor de sint die binnenkort jarig is.
Eerst kregen we weer een verhaaltje te horen. Iedereen luisterde heel aandachtig.

 
Daarna kregen we allen een "toefje" scheerschuim.
 
En toen de muziek begon gingen we "schrijbelen" in het scheerschuim.




 
Na een tijdje kregen we ook nog een beetje verf op het scheerschuim, dan konden we gekleurde pannenkoeken maken.




 
Roeren, roeren ra, ra,
mijn papje is al bijna klaar.
Melk en eieren zijn gezond,
mijn pannenkoek is ook heel rond.
 
Roeren, roeren ra, ra,
Dit is voor zus en dat is  voor broer.
hop en hop en popperde pop,
mijn pannenkoek is ook heel rond.
 
Dat het weer fantastisch leuk was hoeven we jullie niet te vertellen zeker ?!
 
Verder die dag mochten we ook nog spelen met de zwarte pietjes en de schoorstenen : doe de zwarte pietjes in de juiste schoorsteen, kijk daarvoor goed naar de kleur van de kleren en de kleur van de schoorsteen ( sorteren volgens kleur)
 

Op woensdag kregen we bezoek van Tibe. Hij is het kleine broertje van Febe waar ze altijd zo liefdevol over verteld. Ze is dan ook met trots de grote zus en dat liet ze ons graag zien.



Ook juf Nancy mocht het kleine broertje eens vasthouden. Ze weet het nu al zeker : als Tibe groot is, is hij ook meer dan welkom in haar klasje. Het klikte al meteen. Maandag reeds maakten we een geschenkje en Febe nam het graag mee naar huis. Met haar mooie kroon genoot ze tenvolle. Dank je wel, Febe en mama en papa om Tibe eens te laten zien. We wensen jullie samen heel hele mooie toekomst toe.
Op donderdag deden we verder met aanlegpuzzels maken, werken aan de mijters, ... We leerden ook een versje :

Trippel trippel, trip, trip, trap,
zwarte piet loopt boven op het dak.
Met zijn grote zware zak.
Trippel, trippel, trip, trip, trap,
wat zit er in de zak?
 
(en toen haalden we een speelgoedje uit de zware zak van zwarte piet).
Deze week werden de begrippen : "zwaar" en "licht" ook heel veel gebruikt.
Op donderdagavond schreven we ook nog een brief naar de Sint en zwarte piet want we willen graag eens laten weten dat we toch wel blij zouden zijn met geschenkjes en dat we ook wel brave kindjes zijn.
 

Helaas was onze brief vrijdag niet weg. De Sint was niet geweest. Gelukkig wist Jules hoe het kwam : we hadden geen schoentje gezet met wat lekkers voor het paard. Dus besloten we om op rode dagje ( maandag ) allen onze schoen met iets lekkers mee te brengen. Dan leggen we op rode dagje opnieuw onze brief met alle schoentjes erbij. En dan maar hopen dat de Sint wel eens langskomt.
Op vrijdag speelden we nog heel veel met de pakjesboot, het pakhuis, sorteerden pietjes volgens kleur en met de  Sinten en pieten die we mochten aankleden.
We speelden ook een lotto : snel reageren was de boodschap.



In de namiddag maakten we ook onze adventskrans want zondag is de eerste dag van de advent. Zodra de Sint geweest is bereiden we ons volop voor op Kerstmis en onze adventskrans mag dan zeker niet ontbreken.

 
Daarna kreeg deze een mooie plaats in ons TOF-hoekje.

 
En we sloten de week af met een lekker stukje cake dat Febe meebracht als traktatie bij de geboorte van Tibe.


Volgende week komt juf Manon weer langs voor stage en horen we nog veel meer over Sint en piet. Met als hoogtepunt het bezoek van de sint en zijn knechten aan de school op donderdag. Of is het hoogtepunt al op woensdag als we onze fopspeentjes meebrengen om er een prachtige "tuutjesketting" van te maken voor de sint? In elk geval heel veel moed aan al mijn lieve schatjes die het zien zitten om de fospeentjes af te geven want nu komt het echt dichtbij. We tellen samen af.
 
Deze week was het zover : de Sint kwam op bezoek!!!We hadden 's morgens allemaal een schoentje en iets lekkers voor het paard meegebracht want Sint moest onze brief nog komen halen.Op het einde van de dag mochten we dan alle schoentjes op het tapijt zetten.
 
Juf Manon was ook teruggekomen voor stage en zorgde voor ruim voldoende hoekverrijking. Zo stond er maandag reeds een schoorsteen in de klas waarin we pakjes mochten gooien.

 
Op maandag leerden we ook al een liedje zo konden we het nog veel oefenen voor als de Sint op bezoek kwam, dan konden we het mooi zingen.



 
't Is donker in de straat, en luister wie daar gaat.
Het paard van Sinterklaas
en zwarte pieterbaas.
sint gaat daar naar binnen, hoor de kinderen zingen :
"Dag Sinterklaas, dat zwarte pieterbaas"
 
Daarna mochten we ook nog een mooie tekening maken want straks mochten we onze schoentjes zetten in de klas.


 
Juf Manon bracht ook veel puzzels mee van Sint en zwarte piet.


 
 
Sommige kindjes moesten ook nog hun mijter maken. Ze leerden een reep in stukjes scheuren en mochten daarna alles op de mijter kleven.


's Avonds kwam juf Inge nog langs met een kindje van haar klas. Ze kwamen een lichtje aansteken op onze adventskrans. Want ook de advent (wachten op Kerstmis) is nu echt begonnen. Ze zullen elke week terugkomen om telkens een kaarsje meer aan te steken. Als alle kaarsjes branden mogen we de geboorte van Jezus vieren.

Dinsdagmorgen deden we een heuse ontdekking : onze brief, tekeningen, wortels, raapjes, appel, suikerklontjes,... waren allemaal weg. ER WAREN ZELFS SCHOENTJES WEG!!! Jules vertelde ons dat er een gekke zwarte piet geweest was. Hij had enkele schoentjes verstopt en zelfs een paar aan de voeten van Jules gedaan.
Later die dag werden de verschillende schoentjes teruggevonden. Gelukkig maar. Wat wel heel leuk was, was dat we veel koekjes en snoepjes gekregen hadden.Samen delen was de boodschap. We verzamelden alles in een mandje.


Dankjewel zwarte piet voor jouw bezoekje.
Op dinsdag hebben er ook enkele kindjes een stoomboot mogen knutselen met juf Manon. Niet zo gemakkelijk hoor. Maar het resultaat mocht er zijn.
 
In de poppenhoek kregen we kleren om onszelf te verkleden in Sint en zwarte piet. De gesprekjes die we daar hoorden waren schitterend.


Op woensdag was het zover. De kindjes die nog een fopspeen hadden brachten het mee naar de klas. Ze mochten allen nog een laatste keer "sjokken" en toen begonnen we aan onze ketting voor de Sint.

Toch wel eventjes slikken, ook voor de juf. Maar we worden groter en het is nodig voor onze tandjes en om alle woordjes mooi te leren uitspreken. Dus vol goede moed mocht iedereen zijn eigen fopspeen (of fopspeentjes) aan de ketting hangen. Jules mocht de spits afbijten.


Daarna kwam Rüiz als eerste aan de beurt.
dan volgde Jade

 dan Babette
dan Norah

 dan Lucie ( die er zelfs 3 mee had)
dan Olivia
dan Luca
en tenslotte ook Hanne ( die eigenlijk al lang geen fopspeen meer heeft maar er toch ook ééntje wou aanhangen)
En klaar was onze mooie ketting.
 
We staken ze in een mooi doosje en ons geschenkje voor de Sint was klaar.

Op donderdagmorgen mochten we meteen na het belsignaal de Sint en zwarte piet verwelkomen. Dit jaar was ook slecht weer erbij.(foto's zie website van de school).
We gingen nog eventjes in de klas en om 9h20 mochten we naar de Sint. Norah, die het zonnetje van de week was, mocht het geschenkje meenemen. Ook de kindjes van juf Karen en juf Emelie gingen met ons mee.

Onze mijters stonden op ons hoofd en klaar waren we. Niemand had schrik want we zijn allemaal braaf geweest.


En dan genieten en luisteren naar de Sint. We zongen vol enthousiasme  onze liedjes.


 Ook de kindjes van juf Karen brachten flink hun versje.
 Dan was het tijd om onze geschenkjes aan de Sint te geven.


 En weet je Sint was heel erg blij met al die fopspeentjes want hij had de vorige nacht heel veel babytjes horen wenen. Nu konden Sint en zwarte piet al die fopspeentjes aan die kleine kindjes brengen want wij zijn al groot en hebben ze niet meer nodig. Echt lief dat we ze willen afgeven. Dikke bravo.

En toen kregen we onze geschenkjes.







In de klas gingen alle pakjes open en weet je wat we kregen?
 Voor in de poppenhoek een droogrekje en een pop met bijhorende poppenkleertjes. Ook nog een mooie houten stoomboot van de Sint met toebehoren. Een tactiele lotto. Pincetten om onze fijne motoriek te bevorderen.
En een huisje om in de turnles mee te spelen.
Toen we na de speeltijd terug in ons klasje waren mochten we natuurlijk met alles gaan spelen.

In de namiddag mochten we samen met juf Manon heerlijke milkshake maken.

Vrijdag oefenden we nog een beetje de hoeveelheden in. We mochten pakjes op de zak van zwarte piet spelden maar we moesten wel goed kijken hoeveel pakjes er in elke zak mochten.

We mochten ook nog pakjes vissen.
En we  tekenden zwarte piet met houtskool.
 
Nu maar hopen dat de Sint nog bij alle kindjes in het weekend komt  en dan kunnen we hem met een gerust hart laten vertrekken naar Spanje en zeggen we blij :"Dankjewel, lieve Sint, tot volgend jaar. Goede reis terug".
 






 
 
 


 


 


 

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten