De vriendjes van juf Nancy en Jules zijn...

De dierenvriendjes in de klas zijn :
Elias, Kamiel, Louis-Alexander, Janne, Jules, Wannes, Jozef, Thibaut, Yuna, Pepijn, Emely, Brighten, Roel, Lorenze-Ilyan, Johannes, Lucas, Lumen, Jana, Johannes en Alexander.







Heen- en weerbriefje

23/06/2017

Beste ouders,

Het is nauwelijks te geloven maar hier is nu ons laatste briefje van dit schooljaar.

Een schooljaar dat voorbij gevlogen is met een heel leuk jaarthema : iedereen telt mee. Op wiskundig vlak zijn we dan ook heel wat wijzer geworden. Maar ook op alle andere vlakken zag ik al mijn kleine schatjes enorm evolueren. Wat ben ik blij met mijn prachtige job waaruit ik toch zoveel voldoening mag halen. Volgende week wordt een weekje van afronden.

Genieten van de leukste verhaaltjes, samen zingen van onze favoriete liedjes, spelen met het speelgoed dat we het allerleukste vonden, veel knuffelen, gezellige praatjes slaan ,… kortom volop genieten van onze laatste momenten in dat eerste kleuterklasje. We mogen dan ook allemaal een plastiekzak meebrengen om onze werkjes in mee te nemen.

Wat staat er ons ook nog te wachten :

- Maandag vieren van de jarigen in juli : Brighten en Thibaut en de klaspop Jules

- Dinsdag vieren van de jarigen in augustus : Pepijn, Roel en Janne. EN FRIETJESDAG!!!

- Woensdag : integratiemoment ( we komen te weten wie onze volgende juf wordt en bij welke vriendjes we nog in de klas zullen zitten. SPANNEND)

- Donderdagnamiddag : afscheid van onze vriendjes van de derde kleuterklas.

- Vrijdag afscheid nemen met een dikke knuffel en elkaar een goede vakantie wensen.

Op vrijdag mogen de kindjes afgehaald worden vanaf 10:00 maar ze mogen ook blijven tot 11:45 (of in de naschoolse opvang tot 16:00 maar dan wel vooraf inschrijven bij juf Dorine )

Jullie mogen zeker nog een fruitje meegeven dat we dan nog samen opeten om 9:30. Daarna spelen we buiten op de speelplaats, in de zandbak of in de speeltuin.

Misschien wel handig voor mij als jullie laten weten wanneer jullie schatje ongeveer zou afgehaald worden. Dan kan ik hem/ haar ook gerust stellen als hij vriendjes/vriendinnetjes vroeger ziet vertrekken.

Ik kom mijn kindje halen rond ± ……………………

Ziezo, toch nog een hele boterham.

Fijn weekend en tot maandag,

Groetjes, juf Nancy

zaterdag 3 oktober 2015

Jules brengt ons een mandje vol met fruit.

Maandag waren we nog maar net in ons klasje aangekomen of mevrouw kwam langs met leuk nieuws. Op zondag was er herfstwandeling geweest met hele lekkere soep. Er was nog veel soep over en daarom werden we om half 11 uitgenodigd in de refter van de grote kinderen waar mevrouw ons wou trakteren op een heerlijke warme kom slasoep.



Toen we na de speeltijd opnieuw in ons klasje kwamen zat Jules ons al op te wachten. Hij had een mandje vol met fruit meegebracht naar onze klas. We mochten alles eens heel goed bekijken, benoemen en voelen. Sommige vruchten waren zacht (perzik) anderen glad (nectarine). Sommige hadden putjes in de schil ( mandarijn). Of ze leken heel goed op elkaar (appelsien en mandarijn)... M.a.w. we deden een grondige studie en probeerden alles zo goed mogelijk te benoemen. We namen er ook onze eigen fruitjes bij en vertelden aan elkaar wat wij mee hadden.




Ook Jules had voor zichzelf een lekker doosje vol met fruit mee.
 
Na de middag maakten we het even stil bij een brandend kaarsje om te danken voor al het lekkere fruit dat er is. Bovendien bevat fruit ook heel wat vitamientjes waardoor we minder snel ziek zullen worden.
We hebben dan ook pas na de middag ons fruit opgegeten want in de voormiddag zat ons buikje nog vol soep.

Maandag hebben we dan ook nog speeldeeg gemaakt maar tot spelen zijn we niet meer gekomen. De juf beloofde dat we de volgende dag met de speeldeeg appels, peren, bananen,... en nog veel meer andere fruitjes zouden mogen boetseren. En zo was het ook.


 
Op dinsdag kwam juf Bénédicte ook weer langs voor schrijfdans. We zongen uit volle borst mee :
Op het strand is veel zand.
Mijn berg staat hier,
jouw berg staat daar.
En nu zijn we klaar!!!
 
 
Intussen mochten we natuurlijk ook "schrijven". Deze keer niet met krijt, maar op de tafels in het scheerschuim. En of het leuk was !!!





Daarna genoten we nog een beetje van het zonnetje in de speeltuin.
Er waren zelfs kindjes die nog een beetje verder deden met schrijfdans. Deze keer met het echte zand.
Anderen genoten van de speeltuin zelf.




 Woensdagmorgen had Jules zin in een peer. De juf vroeg wie er nog zin had in een stukje peer maar Jules wou niet delen. Dat vonden wij niet lief. Tofke kwam erbij en hij vertelde ons dat samen delen veel leuker is en dat dat ook lief is. Hij had dat geleerd van Jezus die ook samen deelde met zijn vrienden. Toen veranderde Jules van gedacht en besloot hij de peer te delen. Maar hoe gingen we dat doen? Elk een stukje eraf bijten? In stukken breken?
Tofke zei dat de juf beter kon in stukjes snijden. En dat deden we ook. Intussen werden de woorden : schil, steeltje en klokhuis met pitjes nog eventjes herhaald.


 Jade die het zonnetje was deze week mocht het fruit uitdelen.


  Op donderdag deden we netzelfde met een appel.
Verder deze week was er ook nog tijd om met de fruitpuzzels te spelen ( Lucie had er ook één meegebracht)
We mochten ook fruit plukken van de appel- en de perenbomen.


 Er werd fruit "gemeten".

 
 En er werd fruit getekend of gestempeld. Vooral de appeltjes kenden veel succes.


 Het liedje dat we deze week leerden kunnen jullie terugvinden op Youtube onder "fruitliedje"
Kijk eens naar je appel,
kijk eens naar je peer.
Kijk naar je banaantje,
er is nog veel meer.
Eet maar lekker op,
want fruit is gezond.
Stop het niet in je oren
maar stop het in je mond.
 
Kijk eens naar je kiwi,
naar je mandarijn.
Kijk eens naar je aarbei,
ja, ze smaken fijn.
Eet maar lekker op,
want fruit is gezond.
Stop het niet in je oren
maar stop het in je mond.
 
Alvast veel zanggenot met jullie schatjes.
 
Na een verlengd weekend en al een grondige studie over het fruit waren we klaar om ons nog meer te verdiepen. Maandag trokken we onze laarzen aan en gingen op "fruit - wandelzoektocht".
Fluojasjes aan, hand in hand in een lange rij, en weg waren wij...

We waren nog maar net vetrokken of in onze schooltuin vonden we al de eerste schatten.




Een beetje verder op het gras veld achter de schoolmuur vonden we vlierbessen. De juf vertelde dat haar mama daar lekkere hoestsiroop kan van maken. Helaas konden we deze besjes niet meer proeven want de meeste waren reeds verdroogd.
 
Op het grasveld vonden we onder een hele dikke boom ook nog okkernoten.
we verzamelden ze in onze mandjes en op vrijdag hebben we ze verdeeld.


Daarna werd onze zoektocht verder gezet. Mooi aan de kant stappen en je vriendje een handje geven was de boodschap.
Uiteindelijk kwamen we aan bij juf Joke. Het eerste wat we daar zagen was een mooi wit konijntje.
Juf Joke is niet alleen een natuurliefhebber maar ook een dierenvriend want we zagen ook nog vogeltjes, vissen en kippen. 
Maar wij waren gekomen voor het fruit. Juf Joke bracht ons met veel plezier naar haar boomgaard waar we heel veel appels zagen...op de grond, maar ook nog in de bomen. We kregen een ladder en mochten helpen plukken. Deze keer geen appeltjes en peren zoals in de klas maar echte. Juf Joke hielp ons graag mee op de ladder en hield ons goed vast.







 Juf Joke had ook een notenboom en ze kon het noten doen regenen!!! Wel grappig hoor!
Toen onze mandjes goed gevuld waren hadden we gelukkig enkele sterke mannen bij om alles mee te nemen naar school.
Dank voor het leuke bezoek en de lieve ontvangst juf Joke.
Terug op school werden de laarzen weer gewisseld voor schoenen. Sommige kindjes konden alles alleen doen en anderen hadden hulp nodig. Gelukkig kreeg de juf hulp van kleine helpende handige handjes. Tof hoe ik het zorgdragen voor elkaar in ons klasje kon voelen.

 
In de namiddag maakten we een logische volgorde over een appel.
 


 
Maandag sloten we de dag af door met de ganse school de bel te rinkelen voor de kindjes die het veel minder goed hebben dan ons en niet naar school kunnen. Of heel erg ver te voet moeten stappen om in een klasje met veel vriendjes en een juf te kunnen zitten. Ook in ons klasje werden de kindjes stil van "safe by the bell".







Op dinsdag stond er alweer iets leuks te gebeuren : de professoren kwamen opnieuw langs. Alle kleuters werden in 7 vaste groepen verdeeld. Elke groep bezocht één professor waarbij ze tal van dingen mochten ontdekken. Aangezien ik professor "moerboutje" ben werd er bij ons heel wat gesleuteld. Kijk maar mee...






 
Volgende maand gaan we opnieuw op ontdekking maar dan krijgen de groepen een andere professor.
Wat de kinderen bij de andere professoren mochten ervaren kan je zien op de site van de school : jaarthema : techniek is chique.
 
In de namiddag werkten we opnieuw in ons klasje verder. De kinderen kregen de prenten van de appel opnieuw voorgeschoteld maar deze keer moesten ze helemaal alleen chronologisch ordenen op een blaadje en erbij vertellen wat ze zagen. Niet altijd even gemakkelijk, gelukkig is de juf er steeds om te helpen indien nodig.

 
Toen we dinsdag naar huis gingen had de juf eventjes tijd gevonden om de appeltjes die we bij juf Joke kregen te schillen. We kregen allemaal een lekker stukje appel voor we naar huis gingen. Luna onze portier hield een bordje vast en bij het naar buiten gaan mochten we een stukje nemen. Mmmm... geef toe ... zalig toch om zo je dag af te sluiten?

 
Verder deze week maakten we ook nog tijd om te genieten van de verhaaltjes die Olivia en Merten meebrachten.
Oeps geen foto van het boek van Olivia maar we weten het goed : "Anna eet graag fruit" en we weten ook wat een smoothie is en hoe je die moet maken.
Bedankt om de boekjes mee te brengen.
We beleefden ook veel plezier met het spelletje dat Fien meebracht : mijn eerste boomgaard van Haba. (Wie nog een klasgeschenkje zoekt voor een verjaardag, mag dit zeker noteren.)
Soms wonnen wij maar ook de raaf was een keertje gewonnen. Je kan niet altijd winnen zegt de juf, maar dat is niet erg.
 
 
 
We mochten ook nog fruit sorteren volgens kleur.
 
Met de plasticine mochten we appeltjes en peren boetseren en op de fruitbomen leggen.Zeker geen makkelijke klus.


We maakten ook reeksen. We kregen een opdrachtkaart en deze reeks moesten wij na leggen. Oei, oei, oei, nu weten sommige kindjes heel goed hoe moeilijk het is om zich te blijven concentreren.




Ook mochten we fruit op een grote grondplaat leggen. Even zoeken waar alles moet.

 
Het versje dat we leerden ging zo :
Dag dik peertje,
grappig meneertje.
Val maar op de grond,
ik steek je in mijn mond.
 
In godsdienst waren we vooral dankbaar voor de vele lekkere soorten fruit die we krijgen.




Fruit is gezond en bevat heel veel vitamientjes vandaar dat we vrijdag de week afsloten met het maken van fruitsap. Want de juf is "triestig" als er kindjes ziek zijn, maar met de nodige vitamientjes zijn we veel sterker.
Eerst werd alles wat we nodig hadden goed bekeken en daarna gingen we aan de slag.
Papiertjes van de sinaasappels doen.

Sinaasappels rollen zodat het sap al een beetje los komt.

En dan persen. Met de handpers was het wel hard duwen, gelukkig hadden we ook een elektrische vruchtenpers. De kindjes mochten beide proberen.



Uiteindelijk hadden we veel fruitsap dat we in de namiddag mochten drinken als we koekjes aten.


Onze schillen brachten we samen naar de composthoop.

En om ons thema fijn af te sluiten kreeg iedereen zijn "fruitketting" die we vorige week maakten met speeldeeg mee naar huis.


Volgende week wordt een weekje vol met geel. Wie thuis gele speelgoedjes, potjes, dekseltjes, doekjes,... heeft die hij niet meer nodig heeft, mag deze zeker meegeven naar de klas.
Fijn weekend en tot maandag.
 
 
 
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten